‘Hedefimiz Ailenin Bütünlüğünü Sağlamak’

Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı, Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı arasında imzalanan iş birliği protokolü ile kadına şiddet uygulayan erkeklerin psikolojik destek ve eğitsel faaliyetlerle rehabilite edilmelerini hedefleyen “Beyaz Ev Projesi” hayata geçirildi.  Gaziosmanpaşa Kaymakamı Numan Hatipoğlu” Kadına şiddet azalırsa toplumda şiddetin de azalacağını göreceğiz. Hedefimiz ailenin bütünlüğünü sağlamak” dedi.

Kadına şiddet uygulayan erkeklerin denetimli serbestlik veya gönüllülük kapsamında psikolojik destek ve eğitsel faaliyetlerle rehabilite edilmelerini hedefleyen Beyaz Ev projesi Gaziosmanpaşa’da hayata geçirildi. Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı, Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı arasında imzalanan protokole göre ilçede bulunan kurum ve kuruluşların iş birliği ile toplumun temel taşını oluşturan ailenin sağlıklı gelişimine yönelik sorunların belirlenmesi ve çözümünün sistematik olarak sonuçlandırılması amaçlanıyor. Gaziosmanpaşa Kaymakamı Numan Hatipoğlu İstanbul Gerçek’in sorularını yanıtladı. Hatioğlu, Gaziosmanpaşa’da kadına şiddetin en aza inmesi için mücadele ettiklerini söyledi. 

KADINLAR KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE DURSUN İSTİYORUZ

Hatipoğlu, ” Kadına şiddet ülkemizin kanayan yarası. Bizim ceza kanunumuz ve 6284 sayılı kadına şiddetle ilgili kanunumuz yapılması gerekeni yazıyor, yapıyor. İçişleri Bakanlığımız tarafından alınan tedbirlerde çok güzel. Sadece biraz daha özveri de bulunmamız gerekiyor. Evinde devam etmeye çalışıp kadın sığınma evine gitmeyen kadınların psikolojik olarak daha iyi bir hale getirilmesi gerekiyor. Şiddete maruz kalan ya da tanıklık eden çocuklarda sürecin iyileştirilmesini istiyoruz. Biz Gaziosmanpaşa’da tüm kurumları tek bir çatı altında bir araya getirelim istedik. Şiddet uygulayan, maruz kalan ve buna tanıklık eden kişileri psikolojik olarak iyileştirme sürecine de girelim istedik. Bizim bu desteğimiz ile kendi ayakları üstünde duran güçlü bireyler olarak hayatlarına devam etsinler. ” dedi. 

HEDEFİMİZ AİLENİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAMAK

Hatipoğlu sözlerine şöyle devam etti; ” Kadına şiddet ile yola çıktık. Kadınların psikolojik olarak desteklenmesi, daha iyi hale getirilmesi hedefimiz. Kadınların hukuki haklarını bilmesi, sosyal haklarından haberleri olması da hedeflerimiz arasında. Manevi değerlerden tutunda medya okur yazarlığına kadar eğitim ve semineler düzenliyoruz. Anne okulu ve baba okulu çalışmaları yapıyoruz. Bizim projemizin en önemli ayrıcalığı faillerle ilgilenmemiz oldu. Bu faillerin takibini yaptığımızda da bir daha adli vakaya konu olmadıklarını gördük. Bizim için projenin en sevindirici kısmıda burası. Mağduları ve failleri büyük çabalarla projeye dahil ediyoruz. Katılanlar da süreci devam ettirip memnun kalıyorlar. Biz Gaziosmanpaşa’da özellikle kadına şiddetin mümkün olduğunca azalması için gayret ediyoruz. Hedefimiz ailenin bütünlüğünü sağlamak. Kadına şiddet azalırsa toplumda şiddetin de azalacağını göreceğiz. Şiddetin her türlüsüyle mücade etmek gerekiyor.”

Beyaz Ev projesinin psikolojik ayağını yürüten psikoterapist Ayfer Hatipoğlu, ”Bir tane bile kadının, bakış açısını değiştirirsek aileye umut oluruz” dedi. Hatioğlu, kadınların ekonomik özgürlükleri olduğunda şiddete karşı daha özgüvenli hayır dediklerini söyledi. 

Hatipoğlu Sözlerine şöyle devam etti;  ”Şiddet çok yönlü bir kavram, çeşitleri çok fazla. Biz kaymakamlık olarak çok kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Yaklaşık 2 yıl önce başlattığımız grup terapisi çalışmalarımız meyvelerini vermeye başladı. Şuanda ikinci grubun 8.oturumunu yapacağız. Bizim alanımız ruh sağlığı alanı ve soyut bir alan. Somut göstergelerimiz yok. Son bir yıldır şiddet için başvuran ve yardım ettiğimiz insanların hayatlarında artık şiddet yok. Biz kadınlarda tanışma ile başlayıp sonlara doğru kendini tanıma, farkına varma, problem çözme, iletişim becerileri, alma-verme dengeleri, kadın olma hali ve eş rolleri gibi konular üzerinde duruyoruz. Başlangıçtan sona doğru grup terapisinde bizi heyecanlandıran danışanlardaki ifadenin, duruşun, beden dilindeki rahatlamanın gün geçtikçe artması. Başlangıçtan sona doğru aynı acıları yaşamış  başka bir kadının var olduğunu bilmek kadınlara iyi geliyor. Grup terapisinde iyileşme daha hızlı gerçekleşiyor. Çok yönlü bir çalışma yapıyoruz oyüzden bireysel destek de çok önemli. 

KADINLARIN BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMEK AİLEYE UMUT OLUYOR

En önemli göstergelerden bir tanesi beden dilleri. Kadınlar liseyi artık dışardan bitirmeye başladı, üniversiteye başladı ve hayatta bende varım sloganıyla dalga dalga yayılıyorlar. Meslek edindirme kurslarına kayıt yaptırmak istiyorlar. Zaten kadınların ekonomik özgürlükleri olduğu zaman şiddete dur diyebiliyorlar. Bir tane kadının bile bakış açısını değiştirirsek aileye umut olacağımıza inanıyoruz. ”

Erkeklerin psikolojik destek ve eğitsel faaliyetlerle rehabilite edilmeleri için çalışan klinik psikolog Osman fatih Çıtak, sadece mağdurlara değil faillere yönelik de çalışmalar yaptıklarını söyledi. Sadece yaralananı değil bütüncül bir çalışma ile sorunu çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Çıtak, ” Bu projeyi diğerlerinden ayıran en büyük özelliği çok bütüncül bir çalışmaya sahip olması. Disiplinler arası bir ekiple birlikte çalışıyoruz. Bütüncül çalışma kapsamında da sadece mağdura yönelik çalışma yürütmüyoruz, faillere yönelik çalışmalar da yürütüyoruz. Sadece yaralananı tedavi etmek yerine bir bütüncül çalışma ile bu olguyu ele alıyoruz. Ben bu kapsamda proje uzamanı olarak yer alıyorum. Aile içi iletişim, aile içi şiddetle farkındalık ve mücadele eğitimleri veriyorum. Ve erkekler ile grup terapisini ben yürütüyorum.

AMACIMIZ ERKEKLERİ YARGILAMAK DEĞİL ONLARI ANLAMAK

Bu kapsamda bizim amacımız erkekleri yargılamak ya da suçlamak değil. Etiketlemelerden uzak bir şekilde onların başka değerlerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Babalık rolünü, şevkat rolünü ön plana çıkarmak istiyoruz. Erkekler de sorunlarına inme, bunlar için birşeyler yapmak için çeşitli çekingeler yaşıyoruz. Bu iletişim güvensizliği, paylaşırsam beni güçsüz görürler diye düşündürebiliyor. Biz bu konuda onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Proje koordinatörü Sosyolog Gülsüm İslamoğlu ise yaptığı açıklamada, ” 6284 sayılı kanunda bile şiddet gören bir kadının iş yeri değiştiriliyor ya da sığınma evine giden kadın oluyor. Kadın yine kendi yaşantısından ayrılmak zorunda kalıyor. Biz bu noktada bir çatı olarak ele aldık. Hem kadına hem erkeğe hemde evde en çok etkilenen çocuğa yönelik bir hizmet sağlıyoruz. Aslında yapmamız gerekeni kaymakamlığımız öncülüğünde sistematik bir şekilde hareket ettik. 

ÖNCELİĞİMİZ GAZİOSMANPAŞA’DA YAŞAYANLAR

Aslında bu projeye 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Gününde 2019 yılında başladık. Bizim projemize dışarıdan da başvurular geliyor. En önemli kriterimiz ilçe emniyet müdürlüğünde şiddet kaydı oluşan kişiler doğrultusunda yardımcı oluyoruz. Yani varolan şikayetler üzerinden gidiyoruz. Dünya da ve Türkiye’de kadına yönelik şiddet oranları çok yüksek. Gaziosmanpaşa’da da diğer ilçere kıyasla azımsanmayacak derecede bir şiddet oranı malesef var. İlk etapta görüşmeler yaptık kişiler evli mi, bekar mı ya da fail cezaevinde mi yoksa dışarıda da mı diye tespit ettik. Görüşme yaptıktan sonra demografik özellikleri çıkardık. Ondan sonra neye ihtiyacımız olduğunun yol haritasını izledik. Şuanda çalışmamız çok güzel oturmuş durumda. 

EĞİTİME DAHİL OLAN KADIN VE ERKEKLERİN İKİNCİ KEZ ŞİDDET MAĞDURU OLARAK EMNİYET KAYITLARINDA İSİMLERİNİ GÖREMEDİK

Bir buçuk yıldır ”Beyaz ev” çatısı altında dört oda şeklinde belirledik. Mavi oda, yeşil oda, sarı oda ve turuncu oda. Kaymakamlık bünyesi, kaymakamlık kurumları ile ilçemizde yer alan ve projede yer almak isteyen özel ve devlet hastanelerimizle birlikte hareket ediyoruz. Çocuklara grup ve oyun terapisi veren Medikal Park hastanemiz var. Faillere yönelik çalışmalar Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Şafak Hastanesi bizlere bu noktada destek oluyor. Faillere ve mağdur kadınlara yönelik müftülüğümüzün bir eğitim programı var. Aynı zamanda sosyal hizmet merkezinden aile eğitim programı olarak kadınlara yönelik bir eğitim programı var. Sosyal hizmet birimi tarafından faillere psiko sosyal eğitim veriliyor. Bu kapsamda donanımlı bir şekilde gidiyoruz. Ayfer hanım öncülüğünde de kadınlara grup terapisi yapılıyor. Bizim yaptığımız çalışmanın en güzel yanı çok güzel geri dönüşler almamız. Bu zamana kadar mağdura yönelik çalışmalar yapılmıştı ama biz faillere yönelikte çalışmalar yapıyoruz. Başarılı sonuçlar elde ettik. Bizim projemizin en önemli çıktısı, eğitime dahil olan kadın ve erkeklerin ikinci kez şiddet mağduru olarak emniyet kayıtlarında isimlerini görmemek.” dedi.(İstanbul Gerçek-Berfin Bakay)

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
default-featured-image
‘Örselenmiş kadın’ hukuk kriteri olsun
default-featured-image
Yargıtay son noktası koydu! Maaş geçiş promosyonu...
i
Ülkenin PKK İle Mücadelesinde Halkın Gaz Bombasından Etkilenmesi Hak İhlalini Oluşturmaz-AYM Kararı
773x435_cmsv2_c889a1f1-98d8-599f-ae50-11fe5d156835-4814412
12 Yıldır Süren Davada Taraf Uzun Yargılamadan Dolayı Tazminat Hak Eder
alkolsatisi
Polis, Gece 22.00'dan Sonra Alkol Satışı Yapıldığına İlişkin Alıcı Kılığında Büfeye Tuzak Kuramaz
ankara-bam-4-123-07-202016-05
Her Ne Kadar Eşi ,Uyuşturucunun Sanığa Ait Olduğunu Söylese de Sanığın Kabulu Etkin Pişmanlık Hükmünü Oluşturur
569ae394-95b6-4415-aff8-89b675fee871b18d927d-177b-4859-ba00-88e448e92846
Koronavirüs Dolayısıyla Kiranın Düşürüldüğüne İlişkin Haberin BAM Kararı
907441-642x340
Yargıtay, Faturanın Sahteliğinde Bu Hususlara Dikkat Ediyor
arabuluculuk-nihai-tutanaginin-sunulmamasi-gerekcesiyle-davanin-reddi_65b78
Arabuluculuk Nihai Tutanağının Sunulmaması Gerekçesiyle Davanın Reddi
aile_konutundaki_serh_nasil_kaldirilir_h11977_2550f
Aile Konutu Şerhinin Terkini İstemi
ziraat-bankasi-halkbank-vakifbank-garanti-bbva--4882707
Bankalara Rekabete Aykırı Davranışlar
752x395-milyonlarca-arac-sahibini-ilgilendiriyor-danistay-acikladi-artik-hacizli-araclar-1560862424685
Hacizli Aracın Tescil Talebi, Noter Satışından Sonra Konulan Hacizler