İHEP’in İlk Adımı Olan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazetede Yayımlandı

ADLİ DESTEK VE MAĞDUR HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

İnsan Hakları Eylem Planı’nın uygulama sürecine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla eş zamanlı ilk adım atıldı. Adalet Bakanlığınca hazırlanan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği de Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Adli süreçte suç mağdurlarına ve adli desteğe ihtiyaç duyan kişilere sağlanacak hizmetlere ilişkin düzenlemeleri içeren yönetmelikte, eşitlik, insan onuruna saygı, dürüstlük ve mahremiyet ilkelerinin önemine dikkat çekildi.

Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) ile özellikle adli süreçte mağdur haklarının korunmasına yönelik düzenlemelere işaret edilmişti. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde de geniş yer bulan mağdur haklarının ve uygulamalarının geliştirilmesi hususunda önemli adımlar atıldı.

MÜDÜRLÜK SAYISININ 150’YE ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR

Adliyelerde suç mağdurlarına sunulacak bilgilendirme ve psiko-sosyal destek hizmetlerinin etkin şekilde yürütülebilmesi için Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri kuruldu. Türkiye genelinde sayıları 114’ü bulan müdürlüklerde uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılar görev alıyor. Haziran ayına kadar Müdürlük sayısının 150’nin üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Uygulama adımları mevzuat yönü ile de eşzamanlı olarak desteklenerek, mağdurlara sunulacak hizmetleri daha ayrıntılı şekilde ortaya koyan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girdi.

DANIŞMA KURULU VE KOORNİDASYON KURULLARI OLUŞTURULACAK

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün imzasıyla yayınlanan Adli Görüşme Odaları Genelgesinin ardından çıkarılan yönetmelikte yer alan destek ve hizmetlerin yerine getirilmesinde; eşitlik, insan onuruna saygı, dürüstlük ve mahremiyet ilkelerinin dikkate alınması vurgulanıyor.

Yönetmelik kapsamında merkezde Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Danışma Kurulu, müdürlük bulunan yerlerde de koordinasyon kurulları oluşturulacak. Böylece suç mağdurlarının korunması ve desteklenmesinde tüm ilgili kurumların ve birimlerin yer aldığı çözüm odaklı koordineli ve bütüncül bir sistem oluşturulacak.

ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI GÖZETİLECEK

Adalet komisyonu bulunan yerlerde Bakanlığa bağlı olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarının gözetim ve denetiminde kurulan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri yaygınlaştırılacak. Bu hizmet modelinde adli süreçteki tüm iş ve işlemlerde çocuğun üstün yararı göz önünde bulunduruluyor.

Müdürlük hizmetlerinden öncelikle çocuklar, kadınlar, yaşlı ve engelli bireyler kadar sığınmacıların da yararlanması öngörülmekle birlikte suçun niteliği, suçtan etkilenme ve kaygı düzeyi dikkate alınarak yapılacak bireysel değerlendirme sonrasında kırılgan olduğu belirlenen tüm mağdurların müdürlükten hizmet alması amaçlanıyor.

ADLİ SÜREÇ HAKKINDA BİLGİLENDİRME VE PSİKO-SOSYAL DESTEK

Müdürlüğe başvuran mağdurlara, adli süreçte sahip oldukları haklar ile adli sürecin aşamaları ve kendilerine sunulabilecek hizmetlere ilişkin bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılırken, konuyla ilgili hazırlanan broşürler de dağıtılıyor.

Bireysel değerlendirme sonucunda kırılgan gruba dahil olduğu tespit edilen mağdurlara yönelik olarak uzmanlar tarafından bir adli destek planı hazırlanarak mağdurlara tüm adli süreç boyunca psiko-sosyal destek sağlanıyor. Böylece mağdurlar kendileri için hazırlanan özel ortamlarda beyanda bulunabiliyor. Adli süreçlerdeki ikincil bir örselenmelerin önüne geçiliyor.  

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
default-featured-image
‘Örselenmiş kadın’ hukuk kriteri olsun
default-featured-image
Yargıtay son noktası koydu! Maaş geçiş promosyonu...
i
Ülkenin PKK İle Mücadelesinde Halkın Gaz Bombasından Etkilenmesi Hak İhlalini Oluşturmaz-AYM Kararı
773x435_cmsv2_c889a1f1-98d8-599f-ae50-11fe5d156835-4814412
12 Yıldır Süren Davada Taraf Uzun Yargılamadan Dolayı Tazminat Hak Eder
alkolsatisi
Polis, Gece 22.00'dan Sonra Alkol Satışı Yapıldığına İlişkin Alıcı Kılığında Büfeye Tuzak Kuramaz
ankara-bam-4-123-07-202016-05
Her Ne Kadar Eşi ,Uyuşturucunun Sanığa Ait Olduğunu Söylese de Sanığın Kabulu Etkin Pişmanlık Hükmünü Oluşturur
569ae394-95b6-4415-aff8-89b675fee871b18d927d-177b-4859-ba00-88e448e92846
Koronavirüs Dolayısıyla Kiranın Düşürüldüğüne İlişkin Haberin BAM Kararı
907441-642x340
Yargıtay, Faturanın Sahteliğinde Bu Hususlara Dikkat Ediyor
arabuluculuk-nihai-tutanaginin-sunulmamasi-gerekcesiyle-davanin-reddi_65b78
Arabuluculuk Nihai Tutanağının Sunulmaması Gerekçesiyle Davanın Reddi
aile_konutundaki_serh_nasil_kaldirilir_h11977_2550f
Aile Konutu Şerhinin Terkini İstemi
ziraat-bankasi-halkbank-vakifbank-garanti-bbva--4882707
Bankalara Rekabete Aykırı Davranışlar
752x395-milyonlarca-arac-sahibini-ilgilendiriyor-danistay-acikladi-artik-hacizli-araclar-1560862424685
Hacizli Aracın Tescil Talebi, Noter Satışından Sonra Konulan Hacizler