Basın Analiz: Anayasa Mahkemesi Üye Seçimi

Türkiye Barolar Birliği’nin AYM üyeliğine aday avukatları belirlediği seçimde en yüksek oyu alan Çorum Barosu Başkanı Av. Kenan Yaşar TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucu AYM üyeliğine seçildi. AYM üyeliği seçimlerinin ardından basına yansıyan yorumları Hukukanaliz okurları için derledik:

Birgün Gazetesi:

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderdiği üç aday içerisinden Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar Anayasa Mahkemesi Üyeliği’ne seçildi. Geçmişte AKP Çorum İl Başkan Yardımcılığı da yapan Yaşar, 2015 genel seçimlerinde AKP milletvekili aday adayı olmuştu.

Bianet:

Bu sonuçlar,  AYM’de sürmekte olan HDP’nin kapatılması davasını çok yakından ilgilendiriyor. Yargı bağımsızlığının alt kademe mahkemeleri ve Hakimler ve Savcılar Kurulu’nda büyük ölçüde ortadan kalktığının tartışıldığı koşullarda, AYM’nin Erdoğan’ın doğrudan  nüfuz alanına girmiş olması HDP için de adil yargılama beklentisini aşağılara çekiyor ve muhtemel kararı şimdiden tartışmalı hale getiriyor. 

Gazeteoksijen.com:

Avukat kontenjanı için yapılan seçimle başta HDP’nin kapatma davası olmak üzere birçok dosyayı etkileyecek önemli bir değişim yaşandı. Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar’ın AYM üyeliğine seçilmesi, AKP’nin heyetteki ağırlığını artırdı

Halktv.com.tr (Gazeteci İsmail Saymaz’ın söyleşisi):

İsmail Saymaz:’Çoklu baroya destek vermiş miydiniz?’’

Av. Kenan Yaşar: ‘’Tam tersine, en çok karşı çıkan bizdik. Arkadaşların eylemi farkındalık oluşturdu ama biz de müzakerelerde bulunarak, AK Parti’yle bağlantımızdan dolayı her yere uygulanmasının önüne geçtik. Hatta Ankara ve İstanbul’da kurulmasının da doğru bulmadığımı ifade ettim.’’

Medyascope:

AYM’de göreve başlamasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan kapatma davası dosyasının önüne geleceği ve siyasi geçmişinin AYM’deki dengeleri değiştireceği yorumları üzerine ise Yaşar, şöyle konuştu:

“Dosyayı incelemeden fikir beyanında bulunmak doğru değil. Ben insanların şahsıma güveneceğine inanıyorum. Anayasa Mahkemesi’nin işleyişi farklı ve belli bir süre sonra vakıf olacağım işleyişe. Anayasa ve evrensel hukuk ilkeleri ön planda olacaktır. Anayasa Mahkemesi’nde dengeden bahsedilmesi bile hoş değil. Evrensel hukuk ilkelerine ve anayasaya göre karar vereceğim. Bu önyargıyla hareket edenler, belki yarın haksız çıktıklarını görecekler.”

Evrensel Gazetesi  (Meltem Akyol):

Yaşar’ın seçilmesi sonrası Türkiye Barolar Birliği’ne seçim sürecini yönetemedi eleştirileri yapıldı. Eleştirilere ilişkin konuşan Tunceli Baro Başkanı Kenan Çetin, Türkiye Barolar Birliği’ne eleştirilerini şöyle sıraladı:

“Barolar organize olamadı. En azından aday adayları bir gün önceden baro başkalarıyla buluşturup tanıştırılabilirdi. Çünkü bazı adaylar bilinmiyordu. Barolar birliği seçimini almış bir yönetimin organizasyon eksikliği de vardı. ‘Buraya dahil olmayalım, biz karışmayalım’ adına bir örgütlenmeye gidilmemesi eksikti. Şu açıktı, Kenan Yaşar Cumhur ittifakının adayıydı, o da seçim havasına yansıdı. Genel merkezlerin ve siyasetçilerin de baro başkanlarını aradığını, hatta ‘oyunun fotoğrafını çek gönder’ dediklerini biliyoruz. Böyle bir gerçeklik varken, ‘biz karışmayalım’ önemli bir eksikliğe neden oldu.”

Son yıllarda liyakat kültürünün yerini sadakat kültürünün aldığını söyleyen Çetin, Kenan Yaşar’a da HDP kapatma davası da dahil bütün meselelerde hukuka uygun davranma çağrısı yaptı: “Umarım ve dilerim ki ‘Beni Cumhur İttifakı destekledi’ diyerek HDP kapatma davasında ‘evet’ demez. Hukukun üstünlüğüne uygun davranır.”

Aydınlık Gazetesi:

AYM’nin yeni üyesi Amerikancıları rahatsız etti

Barosu Başkanı Kenan Yaşar, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçildi. Yaşar’ın AYM üyeliği Amerikancıları rahatsız etti. Batı tarafından fonlanan medya organları Yaşar’ı hedef alırken firari FETÖ’cüler de rahatsızlığını gizlemedi.

ABD ve Avrupa merkezli vakıflar tarafından desteklenen Medyascope, Bianet ve yaptığı haberlerle Türkiye’yi hedef alan T24, Diken gibi sitelerle birlikte firari FETÖ’cüler, AYM üyeliğine seçilen Kenan Yaşar’ı hedef aldı. Foncu medya yeni üyenin HDP’nin kapatılması davasını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Firari FETÖ üyeleri Adem Yavuz Arslan, Emre Uslu, Yavuz Baydar da Kenan Yaşar’ın Anayasa Mahkemesi Üyesi seçilmesine “tepki” gösterdi. Baydar, kişisel Twitter hesabından “Hayırlı olsun” imasında bulunurken FETÖ’nün medya organları Bold Medya ve Kronos da Yaşar’ın Ak Parti’den milletvekili adayı olması üzerinden rahatsızlıklarını ifade etti.

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
default-featured-image
‘Örselenmiş kadın’ hukuk kriteri olsun
default-featured-image
Yargıtay son noktası koydu! Maaş geçiş promosyonu...
i
Ülkenin PKK İle Mücadelesinde Halkın Gaz Bombasından Etkilenmesi Hak İhlalini Oluşturmaz-AYM Kararı
773x435_cmsv2_c889a1f1-98d8-599f-ae50-11fe5d156835-4814412
12 Yıldır Süren Davada Taraf Uzun Yargılamadan Dolayı Tazminat Hak Eder
alkolsatisi
Polis, Gece 22.00'dan Sonra Alkol Satışı Yapıldığına İlişkin Alıcı Kılığında Büfeye Tuzak Kuramaz
ankara-bam-4-123-07-202016-05
Her Ne Kadar Eşi ,Uyuşturucunun Sanığa Ait Olduğunu Söylese de Sanığın Kabulu Etkin Pişmanlık Hükmünü Oluşturur
569ae394-95b6-4415-aff8-89b675fee871b18d927d-177b-4859-ba00-88e448e92846
Koronavirüs Dolayısıyla Kiranın Düşürüldüğüne İlişkin Haberin BAM Kararı
907441-642x340
Yargıtay, Faturanın Sahteliğinde Bu Hususlara Dikkat Ediyor
arabuluculuk-nihai-tutanaginin-sunulmamasi-gerekcesiyle-davanin-reddi_65b78
Arabuluculuk Nihai Tutanağının Sunulmaması Gerekçesiyle Davanın Reddi
aile_konutundaki_serh_nasil_kaldirilir_h11977_2550f
Aile Konutu Şerhinin Terkini İstemi
ziraat-bankasi-halkbank-vakifbank-garanti-bbva--4882707
Bankalara Rekabete Aykırı Davranışlar
752x395-milyonlarca-arac-sahibini-ilgilendiriyor-danistay-acikladi-artik-hacizli-araclar-1560862424685
Hacizli Aracın Tescil Talebi, Noter Satışından Sonra Konulan Hacizler