Nafaka Sorununun Çözümü Yargının Güçlendirilmesinde

Av. Elif Eskin’e süresiz nafaka tartışmalarını sorduk: Katı kurallarla sınıflamaya kalktığınızda büyük mağduriyetlere yol açarsınız.

Selenga Artar Yağcı

Çözüm çeşitli uzmanlıklardan yararlanılan bilirkişiliği daha etkin kullanarak, hâkim yardımcılığı gibi kurumları devreye sokarak, mahkemelerin iş yükünü azaltarak, hâkimlerin kararlarını daha doğru verebilmesinin yolunu açmaktır!

Çekişmeli boşanmalarda karşımıza çıkan “yoksulluk nafakası”, 1988 yılında yapılan düzenlemeden beri Medeni Kanunumuzda “süresiz” olarak ele alınıyor. Madalyonun bir yüzünde yoksulluk nafakasını alanlar var, diğerinde ödeyenler. Çeşitli mağduriyetlerden yola çıkarak nafaka ödeyenler süresizlik konusuna itiraz ediyorlar. Bunlara göre bir kadın, çalışan olarak iş akdi ortadan kalktığında nasıl ki ömür boyu işsizlik maaşı almıyorsa, eş olarak evlilik akdi ortadan kalktığında da ömür boyu nafaka alamamalı. Bunun bir sınırı olmalı. Devlet nafakayla kadını mağduriyetten kurtarırken erkeği mağduriyete sokmamalı, bir noktadan sonra gerekirse nafaka alan tarafı koruma sorumluluğunu kendi üstüne almalı. Nafaka ödeyen taraf ömür boyu borç yükümlülüğü altında ezilmemeli.

Yasa Tavrı Eşit

İşi ve uzmanlığı dolayısıyla madalyonun her iki yüzünü de iyi tanıyan Avukat Elif Eskin, nafaka konusunu anlattı: 

“Özüne ve Yargıtay kararlarına baktığımızda yoksulluk nafakasının ahlaki yükümlülük ve sosyal dayanışma ilkelerine dayandığını görüyoruz, yani toplumsal bir kavram… Evlilik, ölünceye kadar süreceğine söz verilen bir sözleşme, evliyken de boşanırken de sonuçları var. Boşanma ise hayatın bir gerçeği, kimse boşanayım diye evlenmiyor. Süresiz deniyor ama aslında belirsiz sürelidir nafaka. Hâkim takdir ediyor. Nafakanın belirlendiği koşullar devam ettiği sürece ödenmeye devam ediyor. Aylık olduğu gibi, bazı durumlarda, örneğin kısa sürmüş evliliklerde, taraflar gençse, çalışma imkânları varsa bir defada topluca ödenmesine hükmedilebiliyor. Taraflardan biri boşanmadan dolayı mağduriyet yaşayacaksa ahlaki sorumluluk gereği nafaka ödenmesi gerekiyor. Kadın ya da erkek olarak değil, yasa eş diyor, taraflar diyor, bu açıdan tam bir eşitlik söz konusu.”

Genel Olarak Düzgün İşliyor

“Nafaka alacaklılarının daha ziyade kadınlar olması, kadınların suçu değil. Durum burada kadınlar aleyhinedir. Yoksulluk nafakası adı üstünde, talep edenin yoksulluk durumu olacak, boşanma nedeniyle bu yoksulluğa düşüyor olacak, nafaka ödeyenin mali gücü olacak. Ama nafakayı kim alır, kim verir, tutarı, süresi nedir, ihtiyaçlar, koşullar nedir, yasada bunlar net biçimde kurala bağlanmıyor. Zaten bağlayamazsınız da… Her biri kendi içinde ayrı bir dünya, katı kurallarla sınıflamaya kalktığınızda büyük mağduriyetlere yol açarsınız. Bunun çözümü nedir? Aile mahkemelerinin hâkimlerini güçlendirmektir. Çeşitli uzmanlıklardan yararlanılan bilirkişiliği daha etkin kullanarak, hâkim yardımcılığı, vb. kurumları devreye sokarak, mahkemelerin iş yükünü azaltarak hâkimlerin kararlarını daha doğru verebilmesinin yolunu açmaktır. İstisnai tek tek mağdurlar olabilir ama genele baktığımızda büyük oranda düzgün işleyen bir uygulama olduğunu görüyoruz.”

Nafaka İhtiyacı Ortadan Kalkmalı

“Çalıştığını gizlemek, gelirini gizlemek, ilişkisini gizlemek, mal kaçırmak gibi nafakayı alanın da ödeyenin de başvurabildiği çeşitli istismarlar, evet oluyor. Nafaka tahsilinde sıkıntılar oluyor. Ancak bunlar oluyor diye kanundaki esası bozacak düzenlemelere gitmekten kaçınmalıyız. Ayrıca hiçbir olaya kadın şöyle, erkek böyle diye bakmamalıyız. Kadın hakkı savunayım diye de bakmamalıyız. Bir toplum kadın erkek birlikte ayakta durabilir. Genel kanı olarak da genel durum olarak da yoksulluk nafakasının kadını koruduğu doğrudur. Çünkü sosyal gerçekliğimiz maalesef kadının aleyhinedir. Mesele bu gerçekliğin kadın lehine gelişmesi meselesidir. Kendimize nafaka alacaklısının niye çoğunlukla kadın olduğu sorusunu sormalı ve bunun üzerine gitmeliyiz. Nafakaya mecbur bırakan temelleri nasıl ortadan kaldırırız diye bakmalıyız.”(Aydınlık)

Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Paylaş
Benzer Yazılar
default-featured-image
‘Örselenmiş kadın’ hukuk kriteri olsun
default-featured-image
Yargıtay son noktası koydu! Maaş geçiş promosyonu...
i
Ülkenin PKK İle Mücadelesinde Halkın Gaz Bombasından Etkilenmesi Hak İhlalini Oluşturmaz-AYM Kararı
773x435_cmsv2_c889a1f1-98d8-599f-ae50-11fe5d156835-4814412
12 Yıldır Süren Davada Taraf Uzun Yargılamadan Dolayı Tazminat Hak Eder
alkolsatisi
Polis, Gece 22.00'dan Sonra Alkol Satışı Yapıldığına İlişkin Alıcı Kılığında Büfeye Tuzak Kuramaz
ankara-bam-4-123-07-202016-05
Her Ne Kadar Eşi ,Uyuşturucunun Sanığa Ait Olduğunu Söylese de Sanığın Kabulu Etkin Pişmanlık Hükmünü Oluşturur
569ae394-95b6-4415-aff8-89b675fee871b18d927d-177b-4859-ba00-88e448e92846
Koronavirüs Dolayısıyla Kiranın Düşürüldüğüne İlişkin Haberin BAM Kararı
907441-642x340
Yargıtay, Faturanın Sahteliğinde Bu Hususlara Dikkat Ediyor
arabuluculuk-nihai-tutanaginin-sunulmamasi-gerekcesiyle-davanin-reddi_65b78
Arabuluculuk Nihai Tutanağının Sunulmaması Gerekçesiyle Davanın Reddi
aile_konutundaki_serh_nasil_kaldirilir_h11977_2550f
Aile Konutu Şerhinin Terkini İstemi
ziraat-bankasi-halkbank-vakifbank-garanti-bbva--4882707
Bankalara Rekabete Aykırı Davranışlar
752x395-milyonlarca-arac-sahibini-ilgilendiriyor-danistay-acikladi-artik-hacizli-araclar-1560862424685
Hacizli Aracın Tescil Talebi, Noter Satışından Sonra Konulan Hacizler