Ak Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Teklif göre; herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajına engel teşkil etmeyecek. Hakim ve savcılar ve adayları hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında görev yapanlar, görevleri sırasında avukatlık stajı yapabilecek. Bu kişiler, avukatlık stajı boyunca aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacak ve bu dönemde yıllık izinlerini kullanabilecek.
Adli Yardım Bürosu
Teklif, yaklaşık iki yıl önce çıkartılan ‘çoklu baro yasası’ sonrası aynı ilde birden fazla baronun bulunması durumunda yargı mercilerinin talebi üzerine yapılacak avukat görevlendirmelerinde de düzenleme yapılmasını öngörüyor. Buna göre; birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından ‘adli yardım bürosu’ oluşturulacak. Yargı mercilerinin talebi üzerine yapılacak görevlendirmeler, Türkiye Barolar Birliği tarafından oluşturulan elektronik bilişim sistemi üzerinden, o ildeki avukatlar arasında eşitlik gözetilerek yapılacak.
Ödemelerde Puan Esas Alınacak
Teklif, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye Barolar Birliği hesabına aktarılan Adli Yardım ve CMK ödeneklerinin aynı ilde bulunan barolar arasında nasıl dağıtılacağına ilişkin de düzenleme içeriyor. Buna göre; ödeneklerin barolar arasında dağıtımında puanlama esas alınacak. Her baroya öncelikle 5 temel puan verilecek. Sonrasındaki puanlamalarda baroların üye sayıları ve il nüfusları baz alınacak. Barolara, kayıtlı her elli üye avukat ve her beş bin nüfus için bir puan verilecek. Her beş bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 40’ı o ilde bulunan barolar arasında eşit olarak, kalanı ise o ilde levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölündükten sonra elde edilen rakamın her baronun üye sayısına çarpımı sorucu elde edilecek puana göre dağıtılacak.
‘Staj Dönemi Verimsiz Olacak’
Teklifi değerlendiren avukat Merve Ayvalı, sigortalı bir işte çalışmanın avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacağı maddesine dikkat çekti. Ayvalı, naylon staj yapanların sayısının artabileceğini belirterek şunları kaydetti:“Mevcut haliyle dahi istenilen şekilde geçirilemeyen staj döneminin bu teklifle daha verimsiz olacağını düşünüyorum. Stajyer avukat, avukatlık mesleğini öğreneceği adliye ve hukuk bürosunda tamamlamak zorunda kalmayacak ve naylon stajların artması kaçınılmaz olacak. Başka bir yerde sigortalı çalışma hiçbir şekilde avukatlık stajının sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamaz.”
‘Bürolar Teşvik Edilmeli’
Ayvalı, staj soruna ilişkin çözüm önerilerini de sıraladı:“Sigortalılık halinin mevcut staj yerinden sağlanması yani stajyer avukatın çalıştığı hukuk bürosundan sigortalı gösterilmesi ve devletin bu bürolara teşvik sağlaması daha sağlıklı bir çözüm olacaktır. Zaten stajyer avukatların hiçbir geçim kaynağı olmadığı için mevcut düzenleme yetersizdir ancak teklifin stajyer avukatların stajlarını engellemediği bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.”
‘Sahada Çalışmadan Ruhsat Verilecek’
Ayvalı, “Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların görevleri sırasında staj yapabilmeleri için ücretsiz izin veya yıllık izinleri kullanmaları takdire bırakılmamalıdır. Bu da aynı şekilde mesleği sahada öğrenmeden alınan ruhsatlara sebep olacak ve mesleğin saygınlığını düşürecektir. Kamuda çalışanlar için daha somut ve gerçekçi çözümler üretilmelidir.” dedi.