İyiyi kötüden; hayrı, şerden ayırt edebilme yeteneği, akıl gücü. İlk derece mahkemelerince verilen yargı kararlarının esas ve usûl açısından denetime tabi tutulduğu üst derece mahkemesi. Bu denetim isteme işine de temyiz işlemi denilir. Cmk md. 305, 326.
Yani İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı olarak hükümlerinin yeniden incelenmesi için yapılan kanun yoluna temyiz denir. Farklı bir tanımla üst mahkemeye olayın taşınması olarak nitelendirilir. Taraflar başvurusunu gerçekleştirmeleri ardından istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesinin veya bozulmasının talebinde bulunurlar. Başvurunun gerçekleştiği zaman dosyayı incelemeye yetkili olan mercii Yargıtay’dır. 15 günlük istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren temyizin süresi olarak nitelendirilir. Süre içerisinde ilk karar verilen gün hesaba katılmaz ve işlemler bu günden sonra yapılır. 15 günlük sürecin son günü tatil gününe denk gelirse sonucu aktarmak için bir sonraki iş günü beklenir.
Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 364. maddesinin ikinci fıkrası dilekçenin yazım şeklini düzenler. Bu nedenle, resmi temyiz dilekçesi;
- Temyiz edenin ve davanın diğer tarafının unvanı, adı, soyadı, TC kimlik numarası ve adresi. Yasal temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı ve adresi (varsa).
- Bölge temyiz mahkemesinin hukuk bölümünden temyiz kararının tarih ve numarası. Yargıtay’ın bozma kararına veya görevden alma kararına dayanılarak verilen görevden alma kararının temyizi üzerine ilk derece mahkemesinin yeni kararının tarih ve numarası.
- İhbarın davacıya tebliğ edildiği tarih.
- Temyiz gerekçeleri ve gerekçeleri. Bir duruşma talep edilirse, lütfen bunu yapın.
- Temyiz edenin veya yasal temsilcisinin veya temsilcisinin (varsa) imzası şartları karşılamalıdır.
- Karar özeti eklenmelidir.